LED-valot ovat nousseet älyttömän suureen suosioon ihan muutamissa vuosissa. LED-lamppuja voi nähdä käytännössä missä tahansa. Olipa kyseessä kattovalaisin, taskulamppu, autonvalo, pyörävalo, sähköisen laitteen varoitusvalot tai lähes mitä tahansa muuta.

Tämä ei ole myöskään sattumaa, sillä LED-valaistus tarjoaa käyttäjälle useita erilaisia hyötyjä, jotka ovat muun muassa energiatehokkuus, pieni koko ja pitkä käyttöikä. LED-lamppu ei myöskään tuota UV-säteilyä esimerkiksi loistelampun tapaan.

Mikä LED on?

Vaikka LED-valoja löytyy nykyisin jos jonkinlaista ja ne voivat erota toisistaan usealla tavalla, niin niillä on muutamia yhteisiä tunnuspiirteitä:

  • LED ei säteile lämpösäteilyä
  • LEDi on pieni puolijohdekomponentti
  • Se toimii tasavirralla
  • Virrat 20mA – 1A
  • Jännitteet muutamia voltteja
  • Ei liikkuvia osia (ei elohopeaa)

LEDin hyödyt käytännössä

LED-valo erottuu perinteisistä loistelampuista ja hehkulampuista positiivisesti varsinkin pitkän käyttöikänsä ansiosta. Polttoikä on tyypillisesti hehkulampussa vain noin 1000 tuntia, loistelamppujen kohdalla se voi olla parhaillaan 10000 – 15000 tuntia ja LED-valo puolestaan voi palaa jopa 50000 tuntia. Myöskin valotehokkuudeltaan LED voittaa hehkulampun heittämällä ja häviää parhaimmalle loisteputkella usein vain vähän.

LED.jpg

Näin ollen kyseessä on melko ylivoimainen ratkaisu, kun suunnitelmissa on valaistuksen uusiminen. Vai onko? Täytyyhän ledeissäkin olla jotakin huonoa?

Näin onkin, vaikka LEDin hyvät puolet voittavat sen huonot melkeinpä jokaisessa käytössä, niin jotakin huonoa siitä kyllä löytyy. Tämä korostuu erityisesti lämpötilan vaihdellessa, jolloin LED ei välttämättä enää ole paras ratkaisu. Jos kyseessä on esimerkiksi ulkovalaistus, niin sinun tulee varautua siihen, että LEDin valontuotto paranee kylmässä säässä, kun taas kuumuus lyhentää sen polttoikää ja valontuotto alenee samalla.

Mistä LED-valot kannattaa tilata?

LED-valoja voit löytää nykyisin monistakin liikkeistä ja verkkokaupoista. Kuitenkin Sähköbit on yksi varteenotettavista vaihtoehdoista, kun etsinnässä on valaistus- tai sähkötarvikkeet. Sähköbitin valikoima on ehdottomasti Suomen parhaimmista ja myös verkkokaupan hinnat ovat omaa luokkaansa.

Tutustu sähköbitin valikoimaan klikkaamalla logoa

s%C3%A4hk%C3%B6bit.jpg

Lue myös:

Parhaat lisäravinteet